Det var Barnens dag i Måndags.

Den första juni är det barnens dag här i Mozambique. Alla familjer som har råd köper eller syr upp nya kläder,till sina skolbarn, och på kvällen innan kokar man extra fin mat för sina söner och döttrar att ta med till skolan dagen efter. Då skall de bjuda sina lärare på mat. Men vad händer? Alla äter och har kul, och alla lärarna är berusade på öl och alltså redan mätta, så blir det en hel del mat över till barnen själva. Dagen efter kommer inga lärare till skolan - förstås - och barnen fortsätter njuta av efterdyningarna av barnens dag med att vara lektionsfria. Tragiskt, men så här är det faktiskt. I alla fall i Nampula och i bairron, Muhivire dvs. ett av bostadsområdena utanför “cementstaden” där de flesta bor. Inne i staden är det mer kontroll, och “suparvanan” är inte så utbredd. Detta är ingen hemlighet, alla vet hur barnens dag firas i Moçambique. Men jag vet också att det finns starka krafter som försöker rätta till problemen.


Kommentarer
Postat av: Viola

Det verkar som de flesta länder har problem med alkoholen. Här skrivs det mest om ungdomens drickande.Nu är det i veckan studentexamen och i många klasser börjas det med champangefrukost. Ska kanske vara ett bevis på att de är vuxna. Jag tycker glädjen, att efter 12 år sluta skolan, skulle vara glädjande nog utan påspädning av alkohol.

Lärarna här tror jag föregår med gott exempel, klart att det finns undantag.

I helgen var det barnens dag här i Västerås. Många aktiviteter för hela familjen. Här klär barnen ut sig, det är en tävling vem som är finast eller roligast klädd.

Det är snar fredagsmys här. Fast vi har slutat att jobba, håller vi styvt på lite extra festligt på fredagskvällen. I kväll blir det det allra svenskaste som finns - sill,potatis,gräddfil och gräslök, också en liten snaps till det. Premiär för den färska potatisen blir det.

Kom att tänka på din yrsel - är du återställd nu??

Önskr dig en trevlig helg.

Kram Viola

2010-06-04 @ 16:39:12
URL: http://Polargrevinnan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0