Massa prat

Regnen har kommit, åtminstone på vägen mellan Nacala och Nampula. Det var som att köra i en dusch när jag var på väg hem i fredags, alltså inget vidare körväder. Några mil från Nacala var vägen blockerad av en lastbil som hade vält och dragit med sig två kontainers Olyckligtvis hade det hänt på en 1 km lång bro. Tack och lov för fyrhjulsdrift. Jag fick köra av bron och leta mig fram vid sidan av bron, lera, ojämt, och maximal guppigt, upp och ner över torkade växter, lera och vattengropar, sedan upp på en järnvägsvall och över ett järnvägsspår och massor av lera på grund av regnet. Full speed och upp på vägen igen efter drygt en kilometer - och det gick!!! Mina ben darrade och hjärtat bultade, men det gick. Om jag inte hade varit tvungen att komma fram till Nampula innan 15.30, så skulle jag vänt tillbaka till Nacala.

Nåja, hamnen i Nacala skickade ut en kran som kunde rensa vägen lite senare.

Veckan började med en tur till Ilha för att jobba med Michelle (Peace Corp volontär) i en och en halv dag, sedan till Nacala och delta i en katastrofövning en heldag.

Och så har jag varit på ett muslimskt bröllop idag. Vacker ceremoni där bruden skall svara ja tre gånger - och det gjorde hon…. för andra gången i sitt liv, så nu är det nog på RIKTIGT.

Männen och brudgummen sitter för sig i den tillfälliga moskén. Bruden och kvinnorna sitter på en annan plats. Bruden är heltäckt av ett vacket tygskynke, och tre gånger lämnar brudens manliga budbärare moskén för att gå till bruden och fråga om hon vill gifta sig med mannen. Samma sak sker för brudgummen som också skall svara ja tre gånger. Efter lite mer ceremonier växlar de sedan ringar och eftersom det här är i oblyga Afrika så ropar folk - kyssas, kyssas, kyssas.

Nu går ögonen i kors och jag skall snart släcka lampan. Ha det bra alla därhemma.


Strejken är slut och spindeln borta

Spindeln är borta och de strejkande arbetarna har fått 2 månadslöner utav sju. Ingen mer Vodo docka som dinglar utanför företagets dörr, pappskyltar borttagna och gården städad. Det känns riktigt skönt att det är över. Det har varit lite småjobbigt med bullerorkestern och har trummat ut sitt missnöje. Även om jag stödjer dem i tysthet, så har det varit jobbit med oljudet.

Spindeln, som säkert var en hona, cirka 2 dm lång om man skulle sträcka ut hennes ben, har försvunnit. Nu sitter det flerdimensionella nätet övergivet kvar mellan mina träd. Ja, hon hade satt ut sitt revir precis utanför mitt fönster. Varje måltid hade jag henne mitt i synfältet när jag tittade ut. Men nu är hon borta…undrar var… död eller sitter hon gömd i trädet någonstans.


En bra dag idag.

Någon jag känner har fått jobb i Jemen! Spännande värre tycker jag, blir nästan lite avis. Ny kultur, mat, vänner, utmaningar och ja helt annorlunda. Tänka sig vilken upplevelse. Oroligt i ett hörn, javisst, men var är det inte stökigt nuförtiden. Tre av mina gäster har åkt vidare idag och en annan kom i kväll. Ja det rör på sig i mitt lilla hus på Rua da Beira i Nampula. Vakterna skrattar gott och tittar nyfiket på alla som kommer och går. Egentligen tycker de att jag bor i ett alldeles för stort hus - ensam. Men jag är ju sällan ensam. I morgon och på fredag skall jag delta i ett katastrof seminarium och i nästa vecka skall det vara simulation i några olika distrikt. Själv måste jag arbeta lite med min Peace Corp volontär och sedan skall jag till Nacala för att jobba med Agy. Vi måste färdigställa undervisningsmaterialet till den andra träningsomgången för våra 14 distrikts -övervakare och 230 promotorers= halv voluntärer. Materialet för 2300 frivilliga Animadoras är redan klara. Sedan har jag minsann planerat in några dagars ledighet - DÄ SKA BLI GÖRGÖTT som de skulle ha sagt i Värmland.

Lugnt i huset

Noddy ligger hoprullad som en boll efter att ha badat och hälsat på alla gäster som just nu stömmar in i vårat hus. Lindesy har kommit tillbaka från Malawi och sitter nu i arbetsrummet och skriver, Ausi har åkt iväg till Angoche idag för att jobba denna veckan, Gabor, Else och Joakim har gått ut för att ta en öl och plötsligt blir det så tyst och stilla. Känns nästan lite underligt. Det enda jag hör är air konden och tvättmaskinen.

Vaktfirmans anställda går nu in på 8:e månaden utan lön, de strejkar sedan en månad, skramlar och försöker väcka uppmärksamhet. De har nu lånat av släktingar, grannar och vänner för att överleva, men nu finns det inte fler reserver att ta till och desperationen växer. Undrar verkligen hur detta skall sluta.


Vilket kalas!

En massa gossar som vickade på sina små rumpor i takt med techno musiken, allmedans takkronorna svängde, väggarna bågnade och  fönsterrtuorna skallrade. Lottade hade fixat barnkalas för den äldsta av sina bonusgrabbar. På matsalsbordet fanns allt som skall finnas på ett storkalas i Mozambique. En enormt vacker jättetårta med BATMAN målad i marsipanen, stor chokoladtårta, hemgjorda kex, chamosas, rissoes, grillad kyckling pommes frites, tonfisk sallad med massor av majonäs, läsk i massor och så till sist den obligatoriska godispåsen. Det blev så bra så en av de små gästerna föråt sig och spydde! Det kan man kalla kalas! Jag kan lova att hon har givit dem ett minne för livet. Aldrig har någon av dem blivit så firad förut i sina liv. Jag tar av mig hatten fär Lotta. Hon har gjort ett enormt jobb med sina små grabbar. De kom till henne för drygt ett år sedan, två barn som bott hos sina gamla morföräldrar på landet i en av  kust kommunerna. De hade inte fått någon ordentlig skolgång, eller rutiner i sina liv. Men så kom de in i Lottas liv med läxläsnings hjälp, kvällsbad, tidigt sänggående, näringsriktig mat och massor av kärlek. De har blommat, vuxit massor av centimetrar, tagit igen all förlorad skolgång och är nu i kapp med sina kamrater i Nampula. Om någon är värd ett fång rosor idag så är det LOTTA!


Ont i magen

Det kniper i magen, nu går jag och lägger mig fast klockan bara är åtta på kvällen. Har fått airkonden installerad idag, så nu skall jag nog sova gott i natt. Kram alla

Begravning

I porten på väg in till jobbet träffar jag vår transport ansvarige som säger: Chapale dog i går kväll klockan 21.00, frun ringde. Vi tittar på varandra en lång stund, det finns inget att säga. Jag ser att Amane är ledsen. Att Chapale varit sjuk ett tag, det vet vi alla men att han skulle dö nu, det var inte väntat, det var inte den vanliga dödaren - AIDS - det var magsår. Jag känner mig upprörd, man får bara inte dö av magsår, inte 2009. Men nu har det skett. Några timmar senare är vi fem personer som beger oss iväg till Namialo där han skall begravas klockan 13.00. I det här varma klimatet kan man inte vänta för länge. Vi kommer fram klockan 12.30 och får då beskedet att jordsättningen redan har skett. Vi närmar oss huset, tar av skorna och går in i det enkla omöblerade rummet där frun sitter på golvet lutad mot väggen på en stråmatta, till höger om henne sitter sonen. Dottern, modern och de andra kvinnorna sitter i rummet intill, även de på stråmattor. Männen är samlade utanför huset på sedanvaligt muslimskt maner här i Mozambique. Trots sorgen så blev det en fin stund tillsammans med familjen och på något sätt känns det skönt. Nu går mina tankar till P som ligger i coma på sjukhuset och inväntar döden. Har har AIDS i slutstadiet. Upplever just nu en mycket stor tacksamhet över att jag lever, har ett jobb och är frisk, att jag får vara här i varma Afrika. Alla andra bekymmer och irritationer känns med ens så futtiga. Livet och döden går på sätt och vis hand i hand utan att vi är medvetna om det.

En ny dag

Tekno musiken strömmade ut ur högtalarna, det stroboskopiska ljuset fladdrade i mörkret och folk såg ut som pappersdockor som rörde sig på en gammaldags filmremsa. Någon orkester såg vi inte skymten av och efter tre timmar drog vi vidare. Ingen höjdare precis.

I natt har jag inte sovit något vidare eftersom det är 30 grader i sovrummet och ingen airkond. Fick en ny apparat för sex månader sedan, men den har ännu inte monterats. Gissa om jag klagar, men inget händer. Tyvärr får jag själv inte fixa med hantverkare, utan allt måste gå genom organisationen.

Jag avundas alla er som får njuta av novemberkyla och höstmörker – så känns det just nu i alla fall. Klockan är 05 på morgonen, fåglarna kvittrar och jag hör samtalet mellan vakterna eftersom dagvakten redan har kommit. En och annan bil far förbi på vägen utanför. Snart är det full fart på alla ”chapor” minibussar fullpackade med folk. De har sin hållplats precis utanför min grind.

 OMEGA vaktbolaget strejkar fortfarande och snart börjar de trumma igen. NU skall jag gå ut i köket och sätta på en kanna roibos tea och koka lite havregrynsgröt med russin. En ny dag har börjat.


Helgtankar i Nampula

Noddy har badat och ligger nu bredvid mig i soffan. Nyklippt runt nosen - så söt. Om några timmar skall vi gå på konsert. Undrar bara vad det blir för sorts musik. Skall bli spännande, det är ju inte så ofta det bjuds på kultur här i Nampula. Nina som just kommit tillbaka från Sverige hade med sig RÖKT LAX. Hon bjöd på lunch och du kan inte ana vad gott det var.

Igår kväll, på B,s veranda, samlades vi, ett gäng medelålders biståndsarbetare från diverse olika organisationer. Vi hade samlats för en stilla “sundowner” med lite dricka och snacks. Riktigt trevligt att umgås utanför arbetstid för en gångs skull. Känner mig intellektuellt och kulturellt uttorkad i huvudet, men vet egentligen inte hur jag skall komma ur det. Böcker och internet, javisst, men det blir lite väl mycket envägs kommunikation. Saknar dessutom DN,s kulturbilaga som kunde hålla mig sysselsatt en hel dag. Finns den fortfarande kvar? Det är ju nästan 15 år sedan sist och en hel del har ju hänt i Sverige, saker som man inte upptäcker under en kort semester då alla vänner och släktingar skall besökas och alla andra måsten klaras av.

Ausi sitter och jobbar med sina bilder som hon skall presentera nästa vecka. Skall bli kul att se kollegernas reaktioner på hennes arbete. Hon är ur-duktig som fotograf. Hon ser saker och ting ur helt andra perspektiv, och hon får folk att bli personliga på sina bilder. Återigen ett bevis på skillnaden mellan proffs och amatör.


Strejken fortsätter och Renamo vill störa

Trummandet mitt emot mitt hus har slutat för ett litet tag, men kampen och strejken fortsätter bland vakter anställda av säkerhetsföretaget OMEGA. De har nu lovats en månadslön av sju innestående som de ännu inte fått ut. Enligt rykten lär en regeringsledamot vara ägare av företaget.

Vi hade val den 28 Oktober och det sittande regeringspartiet FRELIMO, säggs ha vunnit med klar majoritet. Men nu vägrar oppositionspartiet Renamo acceptera resultatet. De hotar med att stänga av vägen mellan Nacala Porto och Nampula. De kommer att tvinga alla resande att återvända tillbaka där de kom ifrån. Detta för att demonstrera makt och att de är kapabla att störa. Denna uppgiften har jag fått från en person med nära anknytning till Renamo, så det är nog lika bra att ligga lite lågt ett tag. Mina kommunövervakare är nu här i Nampula i ytterligare en vecka eftersom de av säkerhets skäl inte får åka ut på landet för att jobba. Ja så ser det ut här i Nampula just nu. Dessutom har det varit en riktigt varm dag idag.


Tomma löften


Texten betyder: Kommer med munnen full av lögner och falska löften.

Arbetarna på säkerhetsföretaget OMEGA har tappat tålamodet efter att inte ha fått sin lön på 7 månader. De är nu inne på tredje dagens strejk. TV bolagen har varit här, guvernören och chefen för arbetsministeriet i Nampula, men ännu tycks inget ha hänt. Vi hade val den 28 Oktober, nu den 4 November. Man kan bara anta vart arbetarnas löner tog vägen.

Ingen lön på 7 månader


Texten på plakaten: Vill döda oss; Vad ser vi? Vi ser inget. Våra pengar seedan 7 månader

Vododocka


Tålamodet har tagit slut efter 7 månader utan lön. Vaktbolagets arbetare har nu satt upp en docka som föreställer ägaren av bolaget OMEGA. Tänk dig att ha en vakt som  inte fått lön på 7 månader. Vilken säker het är det. Hur klarar de sig egentligen, deras barn med skolavgifter, mat för dagen... helt otroligt

Skall det inte börja snart?

Luften står stilla, himlen hänger blytung över bergen, naturen håller andan. Vi, människor, djur och växter väntar på regnet. Vi väntar på den befriande regntiden, som kommer att förvandla de bruna torra fälten där jorden virvlar runt i stora dammoln, till en matta av grön, fräsch vegetation. Sommaren har kommit, det har blivit varmt på både gott och ont. Havet bjuder på 30 gradiga härliga bad, där man känner att man vill stanna i timme efter timme. Men nätterna är svettiga, lakanen klibbar och sömnen blir lite ryckig. Nu vill vi ha regn och svalka med dofter av jord. Skall det inte börja snart?


Idag har jag gett bort min blockflöjt.

Vaknar tidigt av ett rytmiskt buller och skrammel, någon slår på en järnpelare, trummar på en metallhink och jag vet inte vad. Går nyfiket fram till fönstret och ser att vaktbolagets anställda har gjort uppror igen. Jag läser på de hemgjorda meddelanden skrivna med kol på pappkartong flak. “Vi har inte fått lön på 7 månader” “Strejk” Deras chef/ägare lär ha sagt att han inte kan spy upp pengar till dem. Vilken förolämpning - om det är sant. Min tanke är att förmodligen har alla lönerna gått till valkampanjen, och nu är det de fattiga som betalar för den så kallade demokratin. Kanske har jag fel, kanske rätt. Vem vet….

Känner mig upprörd å deras vägnar, letar reda på min block flöjt och går över gatan, där jag ger flöjten till en av de strejkande. Sedan hör jag det rytmiska blåsandet och känner mig lätt glad.


Tillbaka från Etiopien

Det var kallt. Det var en bra konferens som handlade om hunger och överlevnad. Mitt föredrag gick finfint med  många frågor. Sov dåligt - frös. Oj vad det är gott att vara hemma i Mozambique igen.

RSS 2.0