Hej igen

Resan till distrikten gick fint, bra diskussioner med alla som vikarierade för dom som vikarierade för dom som vi egentligen skulle träffa. Cheferna har alla tagit tjänstebilrna och rest ut för att hålla valmöten. Det tutas och körs, högtalare och flaggor. Landet har tillfälligt paralyserats.

Men nu har i alla fall AUSI kommit. Hon är fotograf från Sverige som skall göra en del jobb åt oss fram till den 22 december. (Om jag inte lyckas lura henne att stanna lite längre förstås) Det verkar som om det finns ett stort behov av en professionell fotograf.

Jobbet denna sista veckan har varit fyllt av sammanträden och möten av allehanda slag. Alltså inget speciellt kul att berätta om.

Det är alldeles tyst här på kontoret. Min kollega W sitter o scannar, M hjälper honom att hitta rätt bland dokumenten och L sitter och läser något som hon just har skrivit ihop. Tror faktiskt jag skall packa ihop och gå hem nu, göra en rostad macka med mycket smör, dricka en liter Roibostea och slappa.


I Moma

Det tog sin tid att komma hit. 6 timmar för att vara exakt. En liten trafikolycka på vägen (inte oss) och transport till sjukhus, besök hos polisen etc. Men vi kom i alla fall fram och allt verkar lugnt, bortsett från några ungdomar som blåser i plast trumpeter hela tiden. Valkampanjen inledd och diverse material delas ut.

Mozambique, valkampanjen har startat.

Valkampanjen är officiellt inledd idag, för val av landets president den 28 Oktober. Det känns lite lite olustigt. Flera partier i Södra Mozambique har blivit uteslutna och får inte delta i valet. I Nacala Porto har nu makens nycklar lämnats över till Frelimo, som vunnit i lokalvalet två gånger i rad redan i Februari i år, men Renamo vägrade godkänna valresultatet. Anklagelser från båda hållen och ett nytt val fick hållas. Den lokale Renomoledaren beslutade att överlämna ”nycklarna” men blev genast utskälld av den centrale partiledaren, Dhalklama.  Ja vem vet vad som är vad i denna soppan och vem som egentligen har rätt, vem som har fuskat, köpt vallistor etc. Men en sak är säker -  folket i Nacala inte är att leka med, och de är REJÄLT trötta på allt vad politik heter. Det har till och med gått till handgripligheter för ett tag sedan. Nu gäller det att ligga lite lågt för vår del. Fast i morgon skall jag ut en veckas på ”turne” i fem olika distrikt. Lovar hålla er underrättade om vad vi stöter på.


Fågel konferens

Igår kväll när jag kom hem från jobbet hörde jag en hel konsert av fågelkvitter strax utanför mitt hus. Går in på gården och upptäcker hundratals småfåglar i ett av träden. Mest gråsparvar, men också några med stort svart huvud och lång näbb. Oj vad de lät. De hade verkligen något att kvittra om. Det verkade som om de satt i sammanträde, ingen flyttade på sig eller flög iväg, bara tjattrade i mun på varandra. I morse fick jag svaret. Emerson, Lottas lille bonus son hade placerat en grön plast Cobra orm i ett träd. Vakten hade sett det hela och jag fick en lektion i ett av naturens under.


Råttan

Råttan är död. Halshuggen. Jag känner mig skyldig. Men det gick nog fort. Hoppas hon inte hade någon kompis med in i mitt hus.

Opera

Har varit ute i distrikt idag och förstås tagit med mig I-poden laddad med diverse musik att lyssna på under bilfärden. Claes Olsson i Malmö har sålt en sorts adapter till mig så vi kan lyssna med hjälp av bilens kassettbandspelare. Så vi sitter nu i bilen på väg hem, över dammiga, gropiga och slingriga vägar där vi passerar en och annan vinglig cyklist . Vi är fyra i bilen, och min mozambikanske kollega har just beslutat sig för att lyssna på Jussi Björling som sjunger - O Helga natt! Han verkar som förhäxad, det är vackert, men känns ändå lite malplacerat för mig just då. Men han fortsätter att njuta av vår store operasångare som strax fortsätter med La Donna é mobile och därefter Bizet: The pearl fishers. Min kollega är alltså helafrikan som nu har upptäckt opera.

Väl hemma upptäcker jag att RÅTTAN fortfarande lever. Hon är en smart rackare som har ätit upp lockbetet, vilket skulle ha lurat henne i fällan. Jag tror det är en hon av någon anledning!


RSS 2.0