4617 steg i kväll.

Det blev en lönande kvälls promenad tillsammans med Lotta. Har just kommit hem med en sprutt-grej = grodd apparat, en söt svart blus med vita prickar och en bok.

Tack vare Lottas initiativ att gå ut och äta middag tillsammans så har min helg inte bara bestått i att umgås med datan.

Det gamla Aurora eller "The Indian embassy"som vi brukade kalla stället, har nu bytt både ägare och namn och heter numera Batik. Riktigt lyft med en hel del förändringar, både estetiskt och mat-smakmässigt. En hel del av de gamla kunderna, mestadels halv indier och några portugisiska män, hade som vanligt träffats för att avhandla veckans händelser. Ibland skulle jag vilja vara som dem, gå på fik, träffa killarna och snacka runt om allt och inget och inte vara så förbaskat seriös och allvarlig.

Så nu, väl hemkommen, sitter jag här i mina alldeles för stora vita bomulls karate byxor och en vit jätteskjorta = anti-malaria-mygg utrustning. Men i morgon skall jag prova den nya blusen och försöka vara lite damig. Ups... det är inte precis jag, men ibland är det faktiskt kul att försöka. Man kan ju alltid låtsas emellanåt. 

Nu tror jag faktiskt att jag skall umgås lite med Maggie, min tillfälligt inneboende Peace Corp. tjej.


Jag får en kram


Lite bilder från födelsedagskalaset

 Danielo tillsammans med far och mor på sin ett års dag.

Köksbestyr och pommes frites

 Den "gamla" hjälper till med att förbereda all maten till födelsedagsfesten.

Kalas


Mor och son delar tallrik

 

Danielos 1 års kalas

Kliver på de fem stenarna som ligger utlagda i bäcken som delar Muhivire stadsdelen i två delar. Den ena delen med cement hus (där jag bor) och den andra med traditionella lerhus och gräs-tak eller i flera fall zink tak. Jag är på väg hem till min hemhjälp Rodriguez och hans stora familj. Förutom frun så är det ytterligare elva personer i hans hushåll. Den "gamla" som är en kvinna som helt enkelt bara flyttade in. Hon var sjuk och har ingen familj. Ingen kände henne sedan innan, men sedan flera år är hon nu en av medlemmarna i familjen. Några fosterbarn som Rodriguez syster inte klarar av att försörja och äldsta dottern, Joaquina med barn och make. Det är hennes son, Danilo, som nu fyller ett år. Att fylla ett är en mycket viktig händelse här. Även de fattigaste gör vad de kan för att fira sina minsta.


Värt att fira.

Råttan, 2 dm lång, är död och så är hennes ungar, Loppbetten kliar mindre idag och bara 2 av 28 har jag rivit sönder tills blodet rann, försäkringsbolaget vill kanske betala min bilruta som sprack av ett stenskott i maj 2006, bilen är fixad och kan köras - så ikväll firar jag! Inte med öl eller vin, mitt beroende är av annat slag - socker. Så jag knäcker en stor Damaskus traditional fransk nougat nersköljt med en bamse stor kopp härlig roibos tea. Kram alla vänner, det är fredag.


Succé

Ja det blev succé med besöket på Ilha. Den första mammma gruppen, som vid det här laget tagit emot ett antal besök svarade käckt på alla frågor, frågade tillbaka och skrattade gott åt våra besökare. Jag fick till slut avbryta fråge-sprutorna och påminna om att vi skulle till en annan plats också.
2 timmars bilfärd på något som inte liknar väg, snarare ap-stig mellan buskar. Hörde sedan att den ena damen i sällskapet hade blivit riktigt rädd för att bilen skulle välta. Hon vägrade dessutom att lämna bilen vid ett tillfälle. BRA, så fick de se hur vår verklighet ser ut. Pappers planer och pappers beslut har sina konsekvenser i praktiken. De fick också träffa några hungriga apor som var ute på tjuv uppdrag, där de, en hel flock, stal upptagen mandioka rot.

Vi kom fram till Ilha efter att det blivit mörkt, men trots det så ville två av dem ha sin utlovade guidade tur runt ön. Nåja runt blev det inte, men en liten bit. Höjdpunkten var när jag visade dem Paulas hus Casa 2. Där blev de helt extatiska, fotograferade som galningar och kunde inte sluta att prata om vilka häftiga lösningar hon gjort. Väggen i rå cement, dörren som dekoration, köket med lamporna i en bräda, banan-plantorna i atriumhålet i mitten och så förstås Jumis (Jack Russel hund herre) klättrandes på muren. Så nu har Laura, min nutrition conselheira, från Ilha fått i uppdrag att leta efter lämplig ruin att köpa. Hon kanske skall slå sig på att bli ruin förmedlare på Ilha.

MEN alltig har sin baksida. Mina ben är fulla av loppbett och jag har full sjå i världen för att inte riva söder mig - igen. (Och råttan hemma har fått ungar)


Mååååndag och massor att göra.


Har i alla fall haft en skön helg tillsammans med Eva och lite småprat med Paula på Ilha. Hann dessutom med att jobba en hel del emellanåt. Skulle förbereda ett USAID besök som kommer i morgon. Som vanligt vill höjdarna åka till Ilha de Mozambique för att se våra aktiviteter i programmet. De andra 5 "Kommunerna" får nästan aldrig några besök.
Ilha är kultur historiskt intressant och det är klart att alla som läst på i Lonely planet vill till Ilha. Så i morgon bitti klockan 06.45 kommer min chaufför och hämtar. Resan tar 2,5 timmar till flygfältet i Lumbo där de landar. Det är en sandig flyg strippa och de kommer i en liten avioneta (två  motorigt plan).
Jag klär då på mig stora smilet och drar igång prat lådan.
Först bjuder vi på frukost för 12 personer, sedan bär det av i karavan till en by som ligger riktigt långt ut på landet. Där skall de träffa en av de volontärer som vi tränat i ett par år, men som vi nu har lämnat Hon fortsätter att arbeta vidare med sina kvinnogrupper en gång i månaden. Detta att hon faktiskt fortsätter gör mig så in i tusan stolt.

Efter det besöket så blir det ytterligare några timmar i bil på dammiga krokiga och guppiga småvägar innan vi kommer fram till nästa attraktion - Ajuda Mutua. Det är något nytt som vi har startat med, och det går ut på att fyra familjer slår sig ihop och arbetar tillsammans på varandras jord lotter. Annars så jobbar man inte alls tillsammans, tvärtom. Många har minne av tvångs arbete på farmer eller andra mer eller mindre frivilliga arbets system. Men i våra Grupper FUNKAR det eftersom de själva väljer vilka de vill jobba med och vad de vill göra. Det lägger vi oss inte i. Alla grupperna har hitten tills varit positiva, så nu skall vi införa detta i större skala. Håll tummarna så det funkar även i fortsättningen. Iden är att de skall kunna få mer gjort på sina jordlotter så de kan så och skörda mer och därigenom också sälja och tjäna pengar. Det har funkat och i en grupp tjänade de mer pengar än de hade sett i hela sitt liv.


Sitter i sovrummet och skriver eftersom min dator inte har något batteri kvar. Maggie, en Peace Corp Tjej som tillfälligt bor hos mig har just lämnat av pojkvännen på flyget, så nu sitter hon framför TVn och tröstar sig med någon film. Noddy är hel tokig i Maggie, och det känns urbra att hon är här. Jag kommer att sova borta en natt igen och då behöver jag inte ordna med "hundvakt".


Nej, nu vill jag inte skriva mer fast jag har massor att berätta.


Råttgift

Jäklar, råttan är kvar och har vuxit. Mitt kök är källan till mycket glädje för dessa grå  pälsade individer. Råttans år.... ha ha....Jag är faktiskt född i råttans år och vi lär vara smarta.

Nu är jag på krigsstigen och har lagt ut RATTEX. Glädjetjut när jag upptäckte att en stor bit vaxad rödskimrande trekantig RATTEX bit hade blivit "bortrövad" under natten. Nästa morgon ger jag Rodriguez, min 71 åriga manliga hemhjälp i uppgift att städa ur köket och det så kallade skafferiet ordentligt med starka saker. Det gör han.

På kvällen när jag kommer hem ser jag en sönderbiten RATTEX i soffan - NODDY!!!

Nu går pulsen upp i två hundra och jag kastar mig på datan och googlar, antidot, symtom doser och allt vad jag kan hitta om hundar och Råttgift. Blir inte lugnare av det och inser att jag bara kan vänta och se. Här i Nampula finns ingen veterinär och vitamin K i injektionsform lär jag inte hitta och dessutom har jag inte en aning om doser i mg för hundar. 

Idag när jag berättade om Noddy och Råttgiftet i soffan så tittade Rodriguez lite underligt på mig.......en lång stund......sedan sa han att han hittat en delvis söndergnagd rattex bakom spisen och att han då lagt den på golvet i skafferiet. GOLVET!!!

Med ens inser han att han kanske har gjort något mindre klokt.

Nåja, Noddy är fortfarande vid liv och åt med frisk aptit sin bön-gryta med ris vid lunch-dax.

Nu skall jag till butiken och inhandla minst femton råttfällor. A luta continua!


ALVAR har kommit!

Idag,  Lördag den 16 Augusti, för fyra timmar sedan kl 15.50,  anlände han, ALVAR, 52 cm och 4060 gram. Sedan några timmar är plötsligt Hugo STOREBROR, precis som Viktor en gång för mer än 31 år sedan. När Viktor såg sin lillebror första gången beslöt han att sluta använda blöjor.  Det finns många tankar i en 2 årings huvud  och vem vet vad Hugo tänker just nu när han blir ompysslad av farfar och extra farmor. Grattis Hugo, pappa och mamma från en jättelycklig farmor Greta. Hälsa till mormor och morfar.
 

Tisdag kväll

Råttan har flyttat ut och Eva in, lampan exploderade och sladden brann. Det är den femte lampan denna veckan. Kanske något fel på det elektiska. Det är lite mörkt nu, får nog göra något åt det i morgon.  Noddy är i full gång, kanske någon ny besökare med grå päls. Har klämt en hel påse masch mallows och mår lite illa, men det var gott så länge det varade. Man är ju socker beroende och skulle kanske behöva gå i terapi.

Kallt idag

24 grader Celcius visar utomhustermometern och här inne 25,9 (Tack Claes Olsson). Är kall om fötterna och har nu satt på mig Magnus och Karins goa julklappstofflor i skinn, som jag fick för många år sedan. Ingen sol på hela dagen,  känns faktiskt lite kusligt att inte ha sett solen. Det händer så sällan att en hel dag går med molnig himmel. Ursäkta språket, men jag vet inte hur jag skall beskiva det bättre. Det låter som om dagen har  ben.... och det har den kanske. Ibland känner jag mig nästan lurad på tiden när veckan börjar på måndag och så i nästa stund är det fredag.
Åt i alla fall frukost med Phil idag och mot slutet så kom en annan jeppe "business man". En hel del prat om företagsutvecklingen i Moatize, guld i Tete och Hash plantager på vägen till Chimoio. Ja, det kan man nog se på Google earth skulle jag tro. Guldet vet jag att de vaskar i floden och kolet har låg svavelhalt. Så långt stärcker sig mina kunskaper om Moatize.
Jag bodde ju faktiskt två år i Tete, landets varmaste region i syd, men också kallaste uppe i bergen. Har väl aldrig frusit så mycket i Mozambique som jag gjorde när jag hjälpte Mia att flytta till Ulongue. Hon skulle arbeta på Lärarseminariet och fick ett personal hus att bo i. Byggt i sten som alla hus här, kök och badrum utanför huset och inget varmvatten i duschen. Det var 12 grader och småblåst hela tiden. Även om solen var uppe alla dagarna så hjälpte det inte mycket. Koller ihåg att vi köpte ett elektiskt värmeelement, ett sådant där med glödande trådar virade runt i sprial.  Möblerna var gjorda i stål, ihopsvetsade med lokalt material. vi fick vara två att flytta på fotöljerna - garanterat stöldsäkert.
Ups nu fick jag besök av Amir. Återkommer en annan gång.

Inhopp i Bloggvärlden

Hoppsan, det var ju lätt. NU är jag här!
Botswana nyheter skränar ut ur TV,n och jag ids inte gå och stänga av.  Det är den enda fria DSTV kanalen här i Mozambique, om jag inte vill se någon av de två lokala kanalerna, vilket jag INTE vill eftersom det är Lördag och de håller på med sina amatör tävnlingar i sång, blandat med brasilianska såp operor. Nej det orkar jag inte med i kväll. Har haft en fin dag idag. Började med att jag var en av sex domare under en feira de sciencias, vad jag nu skall översätta det med. Alltså elever från 8e till 12e klass tävlade i olika grupper med att presentera sina små forskings försök. Ganska kul faktiskt. Men det är trist att se hur beroende eleverna är av att ha en bra lärare som vet vad vetenskaps metodologi är. De tre högsta vinnarna kom från samma provins och samma skola och samma lärare!!! Då skall jag också nämna att det är hela norra Mozambique som tävlade med cirka 40 deltagare från olika skolor.
Sedan tog jag bilen och åkte ner till mitt gamla Zebra kontor. Har beslutat att stänga kontoret och alltså ta bort allt. Nåja, det var inte så mycket och två starka grabbar från gatan hjälpte mig med att bära ut kassa skåpet. Ja du Ludvig, nu är din och Susannes Mozambikanska arbetsplats bara ett minne. "CIA-agenten" Phil följde nyfiket alla mina förehavanden. Så då sa jag: Du i morgrom bjuder jag på frukost på Girasol. Man får ju ta tjuren i hornen direkt och döda all nyfikenhet.
Så nu sitter jag här i vardagsrummet med en massa dammiga papper, pärmar och diverse grejer och känner en svag susning av illamående med tanke på allt skräp jag samlat på mig under 12 år här. Har faktiskt börjat ge bort en hel del, men MASSOR mer måste bort innan jag kan känna mig lugn.
Tänker på hur vi körde flera vändor med lastbilen när jag flyttade in i huset. Allt  hade då stått i container i flera år. Det finns fortfarande en elektrisk spis kvar i containern, säkert helt sönder äten av råttor.
Råttor ja, jag har faktiskt en cirka 10 cm innebonende brunråtta men jag låste in honom/henne i gästrummet tillsammans med råttgift. Sist jag gjorde samma sak visade det sig att det var en mamma råtta med massa små söta ullbollar som pep. Då var jag inte glad, men de fick dö i alla fall. Jag vaaaar faktiskt lite arg på henne för hon hade bott i min säng och det upptäckte jag inte förrän jag vaknade i sängen med en massa råttlortar under huvudkudden. Hon hade säkert haft fest där i min säng tillsammans med fästmannen, så många lortar var det överallt när jag började kolla in läget i rummet. Kvällen innan hade jag kommit hem från en längre resa, det var strömläst  och mörkt, så jag gick direkt i säng och somnade gott.
Men Noddy,  min malteser hund flicka är faktiskt riktigt bra på att tala om när vi har rått besök. Hon blir oerhört upplivad och pigg, helt klart njuter hon av situationen. Det värsta är när hon river ut alla böckerna i nedersta hyllorna i jaktens hetta.
Nej, nu skall jag sluta pladdra och gå och lägga mig.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0