Måndag igen

Ja, så har ytterligare en vecka i våra liv startat. Tillbringar dagarna klistade framför datan, skriver workplan, logframe och gantt chart på löpande band. I och för sig gillar jag att planera, är nog lite fyrkantig inuti huvudet trots allt. Men nästa vecka bär det av norrut för en kvalitativ studie i tre distrikt. Skall ta reda på varför vart femte barn inte får sin vitamin A kapsel när hälsovården har sina kampanjveckor. Beror det på bristande kommunikation, eller ligger det andra faktorer bakom? Jo, jag har ju mina ideer förstås. Men man kan faktiskt minska småbarnsdödligeten drastiskt med att ge barnen A vitamin, så det är angeläget att ta reda på orsakerna till att de inte får vad de behöver. Oj, det känns så konstigt att skiva om detta på Svenska, har inte de rätta orden, känner mig "töntig" när jag försöker förklara. Nej nu ger jag upp. Det är sent och i morgon skall jag fundera över focus grupp frågor.

Maputo växer och jag trivs

Huvudstaden växer verkligen in i mig. Känner hur jag trivs bättre och bättre för varje dag. Nåja, Maputo är en liten huvudstad men i full utveckling. Det byggs nya höghus i nästan varenda kvarter, och min kritiska blick stirrar på armerings järnen- är det tillräckligt många, är de tillräckligt tjocka? Är pelarna jämt gjutna och verkar plattorna mellan våningsplanen vara av rätt tjocklek. Jag har redan sett vilka hus som jag absolut inte skulle kunna tänka mig att bo i. Kan just föreställa mig en liten jordbävning där markytan vibrerar lite i sidled. Tror nog att en hel del av dessa nya husen skulle ramla ihop som korthus. Det finns ju inga sidostabilisatorer, bara tunna pelare rakt upp. Huamensan…..Nåja, jag har i alla fall inte råd att köpa någon lägenhet i något av dessa husen. En tvåa kostar 400 000 USD, och detta i ett land där 70% av befolkningen lever på 1,25 USD per dag.

Nåja, nu skall vi inte bli pessimistiska… Nej då.

Jag var på Hälsoministeriet idag på ett möte och sprang på flera gamla bekanta från “förr”. Efter 16 år här i Mozambique, så har jag ju lärt känna en del personer, som nu har klättrat upp på den sociala och professionella skalan. Kul att se, hur de som var smådoktorer när jag kom till Mozambique, nu sitter i ledande positioner i landets hälsoministerium. Idag träffade jag två av dem.

Den ena var med i vårat “vilda discogäng” när vi var ute och dansade till sena morgontimmarna flera dagar i veckan, och vi brukade avsluta med en gemensam frukost innan vi gick till våra jobb. (Vi var faktiskt helnyktra, eftersom ingen egentlige drack) Men det var då. Skulle aldrig orka med det tempot idag. Men oj vad kul vi hade!


Hej igen, 4 Oktober och nationell helgdag i Mozambique

Tillbaka i Maputo, efter en helt fantastisk jobberesa till Uganda. Vi var ett 6 mannatem som skulle skriva ihop ett projektförslag, där min del var nutrition och hälsa. Vi delade upp oss och i två grupper, den ena åkte till Norra Uganda och vi, dvs, Jag, A och S tog den södra biten. Vi besökte tre distrikt, alldeles på gränsen till Rwanda och Congo. Hann tyvärr inte hälsa på de berömda gorillorna, men mötte i stället många intressanta "figurer". Temet möttes sedan igen i Kampla för att slutföra det hela.
Men nu är jag itllbaka i Maputo och jobbar för en organsiation som heter Helen Keller International. De sysslar med Vitamin A, ögonsjukdomar, avmaskning, anemi problematik och förstås undernäring. Mitt jobb nu, är att göra en "operational study" för att försöka ta reda på hur Hälsoministeriet tillsammans med sina partners, bäst skall kunna komma åt de barn under fem års ålder, vars föräldrar inte tar dem till hälso-posterna för vaccinationer och annan behandling. Det är ett komplicerat och multi facetterat problem, och känns riktigt spännande, en rejäl utmaning. 
Idag är det alltså 19 år sedan Mozambique skrev under sitt fredsavtal.  Det känns faktiskt lite speciellt idag. Jag har nu varit här sedan 1996, och känner mig lite som Mozambikanska. Detta landet har en enorm potential, och folket vill verkligen gå framåt i sin utveckling. Regeringen har haft och har en tuff uppgift, och jag känner faktiskt ett ganska stort förtroende för Mozambique och dess regering. Man försöker bekämpa korruption så gott det nu går, man har öppnat dörrarna för investerare, och att registrera ett företag är numera tusen gånger lättare än det var för några år sedan.
Nej, nu skall jag gå  ut en vända och se på folklivet, kanske ta en  kopp kaffe någonstans. Fåglarna kvittar fast jag befinner mig mitt i huvudstaden och det känns som en lovande dag.

RSS 2.0