Hurra

Homosexuella par får gifta sig i kyrkan från och med 1 November. Nu blir jag ännu  mer stolt över Sverige. Kärlek är kärlek oberoende av kön. Att göra det möjligt för par av samma kön beskydda och ta hand om varandra är en mänsklig rättighet. Mina bästa manskompisar har varit homosexuella, härliga underbara killar, fulla av humor och ironi.


Bankärenden

Var på banken idag – behöver Dollar. I Etiopien lär det inte finnas så många ATM apparater att ta ut på, så nu var jag ”tvungen” att ta mig till banken. Tro mig, det tog 3,5 timmar att få ut vad jag ville. Mitt konto hade nämligen låsts eftersom jag inte använder det så ofta, egentligen nästan aldrig. Man måste bevisa att man fortfarande lever för att få ut sina pengar, och det tog ju lite tid!!! För att krångla till det hela ytterligare så har jag ett bank konto i Tete som är en helt annan stad än där jag numera bor. Nåja, självaste bankdirektören tog hand om mig till slut, hämtade mina pengar och stack dem i handen på mig. Så det var inte så dumt i lla fall.


Blålila himmel

Idag var himlen mörk för en liten stund. Blå lila vattentunga moln, men det blev bara några spridda droppar. Vi längtar efter regnen, samtidigt som jag rent egoistiskt vill att det dröjer lite till - till dess att min termit-sönder-ätna fönsterkarm har fixats. Om det börjar regna nu så blir det vått på golvet och den nymålade väggen blir randig - igen.

Har laddat tvättmaskinen med rödtvätt, öppnat alla fönster i sovrummet för den antika Air konditionerings apparaten har gått sönder. På min veranda står en ny apparat sedan 9 månader tillbaka!!! Vissa saker fungerar helt enkelt inte här. Jag får själv inte fixa hantverkare, det måste ske genom organisationen. Skall inte gnälla på allt som inte fixats, men det är frestande att sätta upp en 20 punkters klagolista.

Annars är allt bra.


Michelles teater grupp i Lumbo


Michelle, Peace Corp Voluntär från USA bor i Lumbo, där hon arbetar med ungdomar i olika grupper. Här poserar hon med sin lilla teatergrupp. de är faktiskt riktigt duktiga och har gjort teater för barnen i förskolan. Det handlade om hygien  och att tvätta händerna.

Skoltält


I April för 1,5 år sedan drabbades vi av cyclonen Jokwe där 187 000 människor blev hemlösa. UNICEF gav 27 skoltält som vi satte upp på olika håll. En del av dessa tälten fungerar fortfarande som komplement till de skolor som sedan byggdes eller reparerades.

Val affichering lite här och där


Valafficher klistras upp på ALLT, inclusive vägmärken, stoppskyltar och annat som kan klistras på.

Sen Middag


Inacio, Jag och Arlindo väntar på middagen.

Välsorterad butik i Moma


Här finns nästan allt du behöver.

Bensin macken i Moma


Jo, den används, bensin macken i Moma.

Utflykt till några grottor


Visst får man lust att krypa in och se vad som döljer sig. Men ormar och skorpioner fick oss at avstå.

Grott målningarVi gjorde en utflykt förra helgen till några grottmålningar i trakten. Tyvärr har befolkningen "förbättrat" målningarna med någon sorts vit klet. Ausi fotar utsikten, vi befann oss en bit upp på berget.

Monapo, kvinnor bär hem ved


Det är faktiskt tungt att bära ved på huvudet. Jag har försökt, men hela jag svajade som en vidja i vinden. Tala om kvinnokraft, de ser ju inte ens besvärade ut.

Inget speciellt

Tio kilo ris - om man röstar på rätt parti. Vi befinner oss i en demokrati - valet är fritt. 10 kg, det kan det vara värt, om man är fattig. Eller…..

Det är sen lördags kväll, vi har ätit kycklinghjärtan och ris, jag sitter i sängen och skriver, Noddy ligger vid fotändan och tvättar tassarna, Ausi är på sitt rum i sin säng och tittar på en film, jag har jobbat med rapporter och planerat min presentation i Etiopien nästa vecka. I morgon åker Eva till Sverige, Jag och Ausi skall på grillfest hos Louis - då blir det mycket kött! Ja, så är det. Inget speciellt alltså. Bara en rad med små händelser, likt ett pärlband. God natt nu skall vi sova till bruset av den antika Air-kondionerings apparaten.


Saknar henne

Vi saknar henne - Ausi. Det är så tyst i huset, bara jag och Noddy, som fyllde 6 år den 8 Oktober, alltså har hon nu uppnått 42 hundår.

Ausi har suttit på bönpallen bakom Atumane i minst tio mil. Motorcykeltur på slingriga stigar mitt ute på den Afrikanska vischan. Men hon lät mycket nöjd när jag pratade med henne, så jag antar att hon fått en hel del bra foton idag. Tack och lov att hon är ung, vältränad, stark och positiv. Annars hade hon inte pallat. De så kallade vägarna är som sämre kolstigar och ibland inte ens det. Hon kommer nog att sova gott i natt!

Jag fick idag veta att jag skall till Etiopien den 26 Oktober. Det blir bara en veckas konferens och jag skall hålla en presentation om Nutrition och prata om mina erfarenheter från Moçambique och Indonesien. Gissa om jag är glad!!!


Lärarnas dag och Ausi i Mogincual

Idag tar många barn med sig mat för att ge till sina lärare i skolorna idag, det är nämligen “Lärarnas dag”. Om det kan man ju tycka vad man vill.

Ausi har åkt till Mogincual idag och kommer inte tillbaka förrän på fredag. Där finns ingen elektrisk energi, så det enda man kan göra på kvällen är att gå till sängs tidigt. Men hon har ficklampan med sig och har blivit väl omhändertagen av mina kolleger. Nu skall det fotas. Det pågår 180 kurser i våra distrikt, kurser i hälsa och nutrition för frivilliga kvinnor som i sin tur skall undervisa tio stycken av sina grannar. Totalt kommer vi att undervisa 1800 frivilliga och 54 000 mödrar. Hoppas det kommer att ha effekt, så vi får mindre undernärda barn. 56% är kroniskt undernärda i Nampula Landsting och siffran för landet i övrigt är 46 %. Ruskiga siffror. Om en gravid kvinna har blodbrist eller är undernärd under graviditeten, så drabbas barnets hjärna, Om barnet sedan svälter fram till två års ålder får det sämre inlärningsförmåga och har svårt att lära sig läsa och skriva. Detta medför enorma ekonomiska konsekvenser för landet, eftersom en hel del av befolkningen riskerar att bli konstgjort utvecklingsstörda. De fattiga länderna förblir fattiga.


Djungel skövling

Ausi har varit ute hela dagen med Luis, en god gammal vän till mig. Hon har sett hur den illegala nedhuggningen av djungeln har skapat stora nakna fält. Det är förbjudet, men pengarnas makt och korruption gör att delar av landet skövlas. Men Google Earth borde avslöja dessa områden. Skall faktiskt försöka en dag när vi har lite bättre internet, printa ut och skicka till guvernören. Antingen vet han inget eller så vet han…. Kan vara värt ett försök. Det är nära Namige i Meconta området, Nampula provinsen.
I morgon skall vi ut och titta på gamla grottmålningar. Kan tyvärr inte lova att posta något på bloggen, men skall försöka.
Just nu sitt-ligger Ausi helt utslagen i den lilla soffan, pillar på sin data och tittar med ett öga på TV,n. Det är dags att säga GOD NATT.


Människohandel

Os i Sydafrika närmar sig och sexkunder kan nu välja bland fotografier av unga flickor, för att köpa en oskuld från Moçambique via internet. Oskuld betyder AIDS fri. Unga flickor lockas as “agenter”. De lovas arbete med bra betalning i Sydafrika. Vad arbetet består av får de aldrig veta. De får pass och resa, väl framme låses de in, förnedras i en vecka för att bryta ner deras motstånd.

Några tulltjänstemän har nu upptäckt några fall där det kommit flickor ensamma, utan större språkkunskaper, men med uppgifter om att de skall arbeta. Tulltjänstemännen blev misstänksamma och kontaktade det som liknar social nämnden. På så vis har man nu fått veta mer om den människohandel som inletts.


Ny regim hemma

Noddy, det lille fyrbenta knyttet, har väckt mig flera gånger på nätterna den senaste tiden. Hon har förmodligen PMS och längtar efter någon lämplig hanhund. Att bli väckt av en pigg alert hundflicka klockan 03.00 som vill ut och speja, tar på krafterna. Så nu låser jag in henne i vardagsrummet och säger god natt. Ny regim och jag har nu sovit gott i två nätter.
Tidigt i morgon bitti blir Ausi hämtad av Amir som skall visa henne sitt distrikt Mecuburi. Han har ordnat med transport, så nu hoppas jag bara att “chauffören” har tillräckligt med diesel i tanken. Hon har stoppat lite extra pengar i BH,n för säkerhets skull, så om det kniper kan hon ta en annan transport tillbaka. Jag måste säga att det känns skönt med Ausi, hon är inte någon “blåögd” naiv tjej precis, tvärtom och hon vet ganska mycket om hur hon skall hantera diverse situationer. Tiden hon tillbringade i Brasilien har verkligen satt sina spår.


RSS 2.0