Oroligheter i Mogincual och Moma

Vi har kolera period nu. Det innebär stora risker för hälsopersonalen i vissa områden ute på landet. Ibland blir de beskyllda för att sprida kolera och då kan det gå riktigt illa.

Igår - mördades en distrikts hälso-arbetare i Mogincual, som är ett av provinsens 20 distrikt. Den lokala polisen, med två man kom till platsen för att utreda mordet, men bemöttes av ilskna bybor som misshandlade poliserna grovt och tog vapen ifrån dem. Senare kallade poliserna på hjälp från Nampula, centralorten i Provinsen. När stadspoliserna kom till plasten många timmar senare, var stämningen synnerligen hätsk och hotfull så poliserna sköt skarpt. De lyckades då få tag på en person att förhöra om mordet. Lite senare när stadspoliserna gett sig av, tar byborna och syr ihop munnen på den man som blivit förhörd av polisen.

Ja, detta är saker som händer speciellt i koleratider.

Det cirkulerar också ett annat rykte i ett av distrikten, att några individer sprider cyanid. Cyanid är en produkt som finns i den bittra cassavan=mandioca, som är en av stapelfödorna här. En av våra utbildnings aktiviteter är att undervisa kvinnorna i hur man snabbt och på olika sätt kan rena cassavan från cyanid.

Effekterna av cyanidförgiftning, om man inte dör, är förlamning som i en del fall blir permanent. Sjukan kallas för Konzo, och det var en svensk läkare Hans Rosling från Uppsala, som upptäckte sambandet mellan cassawa och förlamning här i Mozambique. Cyaniden hämmar också sköldkörtelfunktionen och det är speciellt allvarligt för små barn som om de får i sig doser av cyanid via maten eftersom de då riskerar de att bli mentalt efterblivna.

Ett av skälen till att det finns bitter cassava är att den bittra cassavan inte är populär bland aporna och andra djur som gärna stjäl maten, den är dessutom mer tolerant för torka och kan växa under svåra förhållanden. Men i normala fall tar det cirka en vecka att rena cassavan från cyaniden och när folk är hungriga har de inte tid att vänta. Det är därför vi lär dem hur man gör på ett snabbare sätt.

Ja vi har lång väg att gå här i Mozambique, mitt andra hemland.


Kommentarer
Postat av: Jinet

Hejsan! :)



Fin blogg du har <3



Hur mår du idag då ? :)



Kramar <3

2009-02-27 @ 19:49:28
URL: http://pinklife.blogg.se/
Postat av: Jinet

Sv; Varsågod! :)



Tack så mkt! Detsamma <3



Hur mår du idag då ? <3

2009-02-27 @ 20:05:01
URL: http://pinklife.blogg.se/
Postat av: pantheraleo

det visste inte jag (det där med cyaniden och cassavan)! din blogg är ju riktigt lärorik! Ungefär som att läsa National Geographic!

2009-03-03 @ 08:09:40
URL: http://pantheraleo.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0